Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Burun Estetiği – Rinoplasti

Rinoplasti mevcut burnu fonksiyonel ve estetik olarak daha iyi hale getirmek için uygulanan cerrahi prosedürün adıdır. Fonksiyonel problemler hava pasajını daraltan burun orta kısmındaki kıkırdak ve kemik desteği oluşturan septumun eğriliğinden olabilir veya dinamik organlarımız olan soluduğumuz havayı ısıtıp nemlendiren burun etlerimiz olan konka problemlerinden kaynaklanabilir. Bunun yanında septum perforasyonları (burun orta kısımda delikler), nazal valv problemleri, nazal polipler de burnun fonksiyonel problemleri arasındadır. Ameliyatın fonksiyonel kısmı bu problemlerin yönetimini içermektedir. Ameliyatın estetik kısmında ise burası daha kompleks ve yönetimi nispeten sağlık kısma göre daha hassastır. Çünkü ideal burun herkes için sabit değildir ve aynı teknikler ile her burunda başarılı sonuç elde etmek mümkün değildir. Her burun aynı parmak izi gibi karakteristik ve kişiye özeldir .Dolayısıyla her burnun ihtiyacı olan manevralar da birbirinden farklıdır. Sonuç olarak herkes için ideal burun farklıdır ve ancak mevcut burnun yüz yapısıyla uyumlu hale getirilmesiyle mümkün olmaktadır. Başarılı sonuç için hastanın mevcut problemleri iyi analiz edilmeli, hastanın beklentileri ile hekimin yapabilecekleri örtüşmelidir. Bu karşılıklı güven duygusu gelişimi için de oldukça kıymetlidir. İlk görüşmelerimiz uzun ve detaylı olmaktadır. Hastaların detaylı araştırma yapmalarını ve görüşmeden sonra sakince kendilerini dinledikten sonra karar vermelerini öneriyoruz. Çünkü ilk ameliyatlarda başarılı sonuç elde etmek revizyon ameliyatlara göre daha kolay olmaktadır. Bu işinde ilk adımı hasta hekim arasındaki güven bağının kurulabilmesinden geçiyor. Emin olunmayan, kararsızlık içinde geçen bir süreçten başarı beklemek pek doğru olmayacaktır. Ameliyatta başarının kriteri hem estetik hem fonksiyonel olarak mevcut burnun idealini yakalamaya çalışmaktır. Estetik ve fonksiyon birbirine tercih edilemez bir dengedir ve bu ameliyatta amaç bu dengenin iyi kurulabilmesi olarakta özetlenebilir. Ameliyatın tekniği olarak açık ve kapalı teknik olarak temelde iki yaklaşım mevcuttur. Açık tekniğin kapalı yöntemden temel olarak farkı burun delikleri arasındaki cilde (kolumella) yapılan ilave kesinin olmasıdır. Her iki teknik te kendi içerisinde dinamikleri olan ve oldukça fazla detay içeren işlemlerdir. Açık teknikte cerrah için manevra yapma kabiliyeti daha kolaydır. Aynı işlemleri kapalı teknikte uygulamak daha yüksek beceri gerektirir. Bunlar daha çok cerrahı ilgilendiren kısımlardır. Her cerrahın elini güvende hissettiği ve sonuçlarına güvendiği teknik farklıdır. Kemik müdahalelerinde tur ve piezo cihazı kullanmaktayız, bu cihazlar kemikler üzerinde daha kontrollü işlemler yapmamıza olanak sağlıyor. Alınan sonucun kalıcı olması ameliyat başarısının diğer kriteridir.
İyileşme süresi yeni kurulan burun iskeletinin ve cildin bu yeni iskelete adaptasyonunu içeren bir süreçtir. Tam olarak iyileşme 6-12 ay arasındadır. Kalın ciltlerde bu süre 12-18 aydır.

Ameliyat sonrasında 5-7 gün sonra burun içerisindeki silikon tamponlar ve burun sırtındaki atel çıkarılmaktadır. Hastalar günlük rutinlerine dönerler ancak kuvvetli darbelerden ve ağır egzersizlerden sakınmaları gerekmektedir. Ameliyattan 1 ay sonra spor yapmaya başlanabilir. Gözlük kullanımı için 3 ay beklemeyi öneriyoruz.

Call Now Button